Istoria Aradului-Catedrala Catolica


In ciuda dominatiei otomane in acest spatiu, de peste un secol, religia, coloana vertebrala a oricarui popor, a continuat neabatut.
Catolicii si-au tinut slujbele, nestingheriti, datorita fratilor misionari si calugarilor franciscani.
Dupa alungarea turcilor, Aradul a gazduit militari straini, germani si cehi, alaturi de familiile lor.
Sujbele de cult se desfasurau numai in limbile maghiara si slavona; in acea vreme, la regimentul „Lichtenstein” servea un preot de campanie, Höfflich Kamill, frate minorit din provincia Köln, iubit de credinciosii germani si cehi
Acesta s-a transferat in provincia de pe teritoriul Ungariei si Transilvaniei, numit dupa „Sfanta Elisabeta a Ungariei”, Provincie infiintata de Sanctitatea Sa Papa Urban al VIII-a cu bulla „Militantis Aecclesiae”, la data de 15 mai 1628. In 1702 s-a stabilit in Arad si si-a inceput munca pastorala.
Din economiile Provinciei franciscane si donatiile credinciosilor a cumparat un teren pe care a ridicat o capela si o casuta parohiala in locul actualului teren de sport al Liceului Pedagogic.
In iulie 1707, in timpul luptelor de independenta conduse de Rákoczi, aceste cladiri au fost distruse, iar Höfflich impreuna cu populatia germana au fugit din Arad.
Odata cu domolirea luptelor se reintorc, si, in 1710 in locul capelei ridica o biserica noua din caramida.
In 1752 biserica este inaltata si turnul, inalt de opt toaze(1 toaza=1,949 m), iar langa biserica se construiesc conventul (manastirea) pentru frati.
Doua parohii romano-catolice in 1700!

…incepand din 1702 existau deja doua parohii in Arad: una in cetatea franciscanilor capistrani care se ocupa de credinciosii din cetate si zona sarbeasca a orasului si cea a minoritilor, care aveau grija de enoriasii germani.
Aceste drepturi ale calugarilor franciscani au fost confirmate de episcopul Cenadului, Engel, in data de 11 septembrie 1752.
In 3 aprilie 1751, in prezenta episcopului Engel, canonicului Limburg Jeno si a parohului din Újbessenyo, Vuco de Branko se pune piatra de temelie a noii biserici care va purta hramul Sfantului Anton de Padova.
Lucrarile s-au desfasurat in ritm rapid, astfel ca in octombrie 1752, sanctuarul si sacristia bisericii erau deja gata Biserica avea o lungime de 38 de m, o latime de 14 m, circa 1200 de oameni putand sa participe la slujbe.
Din fotografiile mai vechi, se poate observa ca biserica se afla pe locul unde, ulterior, s-a ridicat parte din Palatul Minoritilor.
Fratii minoriti, exemplu de credinta, abnegatie si sacrificiu
In 1715 fratii minoriti deschid o scoala elementara unde predau in limbile germana si latina, iar in 1745 infiinteaza un liceu.
Pana in 1873 au predat religie in latina si greaca clasica, limba si literatura maghiara si germana, istorie, geografie, matematica, biologie si psihologie.
Tot preotii minoriti au fost aceia care i-au condus pe cei treisprezece generali pe ultimul lor drum, in ziua de 6 octombrie 1849.
Dupa 6 ani, la 20 septembrie 1854, manastirea se-ndoliaza, odata cu plecarea in surghiun a preotilor Lakatos Ottó, Zetykó Kelemen, Csüdör Tamás, Eperjessy Aurel, Livery Dániel, alaturi de staretul Kosztka Libor, ridicati de politia austriaca.
Au fost aruncati in inchisori din Cehia si Moravia, acuzati ca intretin legaturi cu emigrantii maghiari de dupa revolutie si ca au participat la un complot impotriva statului.
Preotii Kosztka Libor, Zetykó Kelemen si Csüdör Tamás au murit in inchisori, iar ceilalti au fost eliberati abia in 1857.
Biserica, o capodopera eterna sub patronatul Sf. Anton

La implinirea a doua secole de existenta minorita in cetatea Aradului, in 1901 s-a decis construirea unei noi biserici minorite. Superiorul manastirii, Pr.Csák Cirjék OFM Conv. cere demolarea vechii biserici si construirea celei noi, putin mai la nord. Proiectul a fost intocmit de Tabacovics Emil, iar constructorul Frick József a inceput constructia sfantului lacas in anul 1902. In mai putin de un an si jumatate, in biserica inca neterminata s-a tinut prima slujba…
Este construita in stil clasic, fiind inconjurata de cladirea conventului. Deasupra intrarii impodobita cu patru coloane corintiene se afla o copie dupa Pieta lui Michelangelo Buonarotti, iar deasupra holului, in forma de cerc, se inalta o cupola a carei inaltime este de 56 m. In holul bisericii a fost amplasata statuia Sfintei Treimi, dupa ce a fost demontata din piata din fata teatrului, in urma cu peste jumatate de secol. Compozitia din bronz este opera sculptorului maghiar Róna József.
Lungimea navei (partea permisa credinciosilor) este de 43 m iar latimea de 17 m. Pe lateralele navei sunt inaltate cinci perechi de coloane corintiene, iar tavanul este ornamentat de frescele artistilor Lohr Ferenc si Paulik Erik. Pictura imensa a „Sfantului Anton” din sanctuar este capodopera renumitului pictor maghiar, Vastagh György, urmand a fi restaurata in 1935 de catre nepotul pictorului.

In partea dreapta a navei bisericii se afla picturile de altar ale vechii biserici baroce reprezentandu-i pe Sf. Josif si Sf. Francisc, operele artistului din secolul al XVIII-lea, Schiesler Ferenc. Pe partea stanga se regaseste pictura lui Benczúr Gyula despre Sfantul István, originalul aflandu-se in bazilica Sf. István din Budapesta. Vitraliile ii reprezinta pe sfintii arpadieni:
Sf. István, Sf. László, Sf. Imre, Sf. Erzsébet si pe Sf. Francisc.
Un element de nelipsit in bisericile romano-catolice, orga a fost construita in 1905, cu cele 40 de registre ale sale fiind cea mai mare din Arad. Clopotele si orga functioneaza electric din 1926.
Ordinul minoritilor, la datorie pentru Dumnezeu!
Ordinul minoritilor, pe langa Biserica, Conventul si celelalte edificii,construieste in 1926 si
o casa de cultura, confiscata de regimul comunist odata cu
desfiintarea ordinelor religioase.
( redata Ordinului in 1994). Aici a functionat o tipografie, care a contribuit major la raspandirea culturii religioase in Arad si nu numai. Frescele, reprezentand scene din viata Sf. Francisc, Dante si Michelangelo au fost varuite de regimul comunist, fiind restaurate in 1994.
Interiorul bisericii a fost restaurat intre anii 1965-1966 de catre doi restauratori aradeni, Miltaller Sándor si Miltaller Lajos. Repoleirea altarelor si a statuilor s-a facut de catre sculptorul Soós István.
interiorul_bisericii_romano_catolice_din_arad.jpgIn vremea comunismului Ordinul Minorit a fost pus in ilegalitate, ca si celelalte ordine calugaresti catolice; multi frati au ajuns in puscariile comuniste, unii au fost exilati cu domiciliul fortat la o manastire franciscana din Estelnic (CV) iar altii, precum, P. Karácsonyi au murit la constructia canalului Dunare-Marea Neagra. Dupa reintoarcerea din exil si din puscarii a celor care au supravietuit – si-au reinceput activitatea pastorala devenind fictiv preoti diecezani in diverse parohii.

Catedrala Romano-Catolica complet renovata
In anul 2003, dupa restaurarea statuii Sf. Ioan de Nepumuk, acesta nu a fost reasezata in vechiul loc, fiind amplasata in interiorul bisericii minorite, vis-a-vis de statuia Sf. Anton de Padova pentru a fi protejata de intemperii.
In 2006, primaria a alocat pentru reparatiile la fatada Catedralei suma de 10.000 Ron, iar anul trecut, 30.000 Ron.
Peste un an s-a hotarat reamplasarea Statuii Sfintei Treimi (patrimoniu al orasului) la locul de unde a fost inlaturata, in fata teatrului.
„Ordinul a respectat decizia, revenindu-i astfel doar meritul de a fi salvat, conservat si pastrat un monument, un simbol al credintei aradenilor, o pagina superba a istoriei Aradului la care Ordinul si-a adaugat modesta contributie.”
Pe locul „Sfintei Treimi”, a fost amplasata statuia Inimii lui Isus, deosebit de venerata de credinciosi.

Slujbe in patru limbi si marti speciale in cinstea Sf. Anton
In catedrala si capela se fac celebrari zilnice in limbile maghiara, romana, germana si bulgara, iar din 2005, Ordinul a deschis, spre bucuria cinstitorilor Sfantului Anton de Padova, in fiecare marti, Catedrala, pentru rugaciune, dialog spiritual, sfanta marturisire, Sfinte Liturghii, momente de reculegere si un dialog sincer cu Dumnezeu.
In prezent Ordinul Minoritilor, are la Arad, in slujba Parohiei Romano-Catolice, patru preoti.
Spatiul de inalta meditatie spirituala, copleseste, reducand rugatorul pamantean la conditia de lut.
Dumnezeu e prezent in altar, in icoane, ascultand in marea-I mila, rugaciunile, stergand in taina lacrima sufletului smerit.
Oricine intra in aceasta catedrala a minunilor Sfantului Anton, a ocrotirii Sfintei Fecioare, a sansei de a fi mantuit sub privirea lui Hristos, atotcuprinzatoare – iese usurat sufleteste, despovarat.
O catedrala binecuvantata, in care generatii de-a randul s-au rugat si s-au bucurat de mangaierea razelor divine invaluindu-le sufletul.

(preluare dupa www.aradnet.ro)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: